torsdag 24 februari 2011

RFHL informerar på Beroendekliniken

Staffan Utas och Kurt Nyberg besökte Beroendekliniken på Ulleråker i början av februari för en halvdag med information och dialog kring RFHLs arbetssätt när vi ger råd- och stöd åt människor som lever med beroende av läkemedel. Seminariet öppnade ett engagerat samtal som berörde skillnader i perspektiv mellan vården och brukarorganisationerna. RFHL möter människor som vill hävda sina medborgerliga rättigheter och ofta värjer sig mot patientrollen. Vi möter dem främst som kamrater och medmänniskor. Det har bidragit till goda möten och till att vi kan utveckla kunskap tillsammans med den som söker oss. Vi har tagit vara på chansen att utveckla ett arbetsätt, som bekräftar att  egenmakt och valfrihet kan hjälpa människor att övervinna stora hinder. I kamratstödjande verksamhet kan vi dela med oss av egna erfarenheter. Det är ofta ett kraftfullt redskap för att fördjupa samtal och skapa förtroende.
Vården och Beroendekliniken arbetar under andra förhållanden än vi. Skillnaderna finns i både uppdrag, struktur och kultur. Vi behöver veta mer om hur ideal och praxis utvecklas på kliniken. Vi upplevde att vi på en rad punkter redan har en liknande syn på hur den hjälpsökande skall bemötas. Vi såg också att det kommer att behövas mycket mer än dessa tre timmar för att överbrygga våra olika perspektiv och skapa ett riktigt förtroende från båda håll.
Vi tror att vi nu har en god grund inför uppföljningen. Allra helst vill vi ha regelbundna träffar i mindre grupper och kanske samverkan på webben.
 referat redigerat 1 april 2011: Kurt Nyberg
Staffan Utas

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar