torsdag 24 februari 2011

Nya Brukarnätverket för beroendefrågor går på kurs

RFHL har deltagit aktivt till att starta ett nytt Brukarnätverk för Beroendefrågor i Uppsala län. Det nya nätverket behövs för att vi ska kunna driva frågor som är viktiga för oss alla på ett bättre sätt. Vid mötena med Beroendekliniken har brukarorganisationernas röster hittills varit ganska svaga och splittrade. Nu har vi ett forum för att sätta ord på våra erfarenheter och bli klarare i våra uppfattningar före samråden med vården och kommunerna.

Startpunkten för nätverket var en kurs om brukarinflytande. Den ordnades av RFHL-riks och riksnätverket Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa - NSPH tillsammans med Regionförbundet i Uppsala. Det nya nätverkets roll är att stödja brukarnas samverkan med beroendevårdens utvecklingsorgan på länsnivå. Genom nätverket kan vi bidra till den långsiktiga utvecklingen av beroendevården i länet. Vi organiserar oss för att föra upp dialogen med vårdapparaten på en ny nivå.

RIM-projektets Baskurs ger oss en dagsaktuell kunskapsbas som vi delar med dem som möter problematiken kring beroende i sina arbeten inom sjukvård och socialtjänst bland annat. Brukarnätverket har i alla fall haft riktigt goda dagar på RIM-baskursen. Fem personer från RFHL var med. Sammanlagt 13 deltagare från sju organisationer i det nya brukarnätverket tog chansen att träffas och lära tillsammans. Det kändes som en framgång och ett styrkebesked.

Carl Åke Farbring från kriminalvården var en av flera intressanta föreläsare på Baskursen. Motiverande samtal är en av de viktigaste framgångsfaktorerna vid behandling av beroendeproblematik, menade han. Mycket vetenskaplig evidens stödjer detta. Farbrings beskrivningar av framgångsfaktorer för förändringssamtal stämmer påtagligt väl överens med RFHLs arbetssätt. Vi delar också en välgrundad skepsis mot vissa metoder. Förenklade manualer och program har till exempel ofta visat sig vara dåliga enligt tillgänglig evidens. RFHL brukar värja sig inför sådana. Det känns bra att vi är väl anpassade till den kunskap som förmedlas till vården idag. ( jämför http://farbring.com/ )
Den moderna forskningen kring arv och miljö ser ut att behöva kompletteras med en kulturell faktor. Lars Oreland visade de forskningsrön som dokumenterar att samband mellan gener och beroendeproblematik är intimt förknippade med miljöfaktorer. Kjell Nilsson kompletterade bilden med att peka betydelsen av kulturella trender som förmedlas av memes. Traditionen tycks ha något som liknar gener i dessa memes. För att människor ska få rättvisa chanser i livet är det viktigt med god miljö både kulturellt och socialt.

referat: Kurt Nyberg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar