torsdag 24 februari 2011

Framtidsverkstad om brukarinflytande

Reigionförbundet har ett projekt för kompetensutveckling som kallas Socialpsykatri-projektet. Ett namn som förpliktar. Det finns en god italiensk tradition att arbeta med människors behov och nätverk i samhället för att i största möjliga utsträckning undvika att människor isoleras på institutioner med sina psykiska problem. Italien har också lyckats skapa arbeten åt människor med erfarenhet av att leva med psykisk ohälsa, där de blir erfarna stödpersoner i omsorgens nätverk. Ett spännande material om detta från ett studiebesök i Trente från NSPH Jönköping finns på NSPHs hemsida.

Brukarnätverket NSPH blev inbjudet och deltog med fem representanter på Framtidsverkstaden om brukarinflytande. Två deltagare till på konferensen representerade brukare i andra organisationer. Konferensen samlade huvudsakligen chefer från landstingets och kommunernas psykiatriska omsorg på olika nivåer från hela länet. Här följer ett axplock ur deltagarnas förväntningar på konferensen. Man hoppades på:
  • kunskap om brukarinflytande
  • att brukarinflytande ska förvandlas till en reell dialog - ingen skendemokrati
  • mer konkreta idéer kring utveckling av samverkan
  • att bli bättre på att ta vara på brukarnas egen kunskap
Först listades brister i dagens organisation. Genom ett intressant omröstningsförfarande fick alla 40 deltagare ranka ett hundratal kritiska synpunkter. Sammanställningen toppades av fyra brister. Det saknas:
  • struktur för hur man tar hand om ny kunskap
  • framtidsbild
  • gemensamma arenor
  • samsyn mellan organisationer
En ny lista med visioner om vilka förbättringar deltagarna drömmer om att se genomförda kom att toppas av
  • revisionsbyrå som socialt företag med brukare
  • organisera oss utifrån individnivå
  • coacher som är brukare
  • omvända diagnoser grundade på bättre kunskap om funktionshinder
Kurt Nyberg passade på att sprida lite information om projektet Värdefull patientkunskap som RFHLoch brukarnätverket NSPH nu har fått arvsfondsmedel till. Det låg ju när till hands med tanke på konferensens tema. Tanken på en revisionsbyrå driven av brukare var även den väl förberedd. Den följdes upp i två av de arbetsgrupper som diskuterade genomförande. Kurt Nyberg deltog som brukarrepresentant tillsammans med Lars Persson från HSO i en grupp med det avskräckande namnet Systematisk länsövergripande kvalitetsutveckling. Här är det viktigt att engagera sig. Ska vi skapa en brukarrevison i form av sociala företag så måste vi få med detta i planerna på ett tidigt stadium. Utmaningen att arbeta med hela länet ställer oss inför en massa olika arbetsmodeller. De kräver egna former av revision. Brukarrevisionen behöver skapa modeller för att jämföra och generalisera resultaten av en massa specialrevisioner. Om denna stora uppgift sköts bra kommer vi att kunna vara med och åstadkomma målsättningnen för en annan beredningsgrupp: Brukarens perspektiv är alltid med som tänker sig att Brukarrevisionen är medlet för att få med brukarens perspektiv på alla nivåer när vården utvecklas. Här deltog RSMHs disktriktsombud Hillevi Weecks i arbetet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar