torsdag 24 februari 2011

Arbetsgrupp för brukarrevison föder visioner

Regionförbundet har initierat en arbetsgrupp där brukarrepresentanter och vårdens samordnare möts för att samtala om olika modeller för brukarrevision. Den har fungerat som inspiration för andra arrangemang. Under Framtidsverkstan skapades till exempel en diskussionsgrupp som listade några grundläggande förutsättningar för den nya revisionsformen. Man enades om att brukarrevision bör
  • vara ett komplement till ordinarie uppföljning
  • användas för att förbättra verksamheter
  • vara flexibla i metodval
  • anpassas efter verksamheters brukares särskilda behov.
Sociala företag skulle kunna vara ett bra sätt att organisera brukarrevision. Brukarrevisioner behöver planeras in i den ordinarie verksamheten. Här kan vi samarbeta med psykiatrisamordnarna. Det finns redan möjligheter att testa en grundläggande utbildning av brukarrevisorer. Utbildningen måste ha ett långsiktigt perspektiv. En arbetsgrupp bildades därför, för att ta fram förslag till innehållet. 10 brukare med god spridning i länet kan utbildas i pilotförsöket.
I arbetsgruppen som ska utreda företagsformen för revisionen är RFHL representerat. En annan grupp som utreder behov av och möjligheter med Coacher med brukarerfarenhet vill senare samverka om att skapa sociala företag. På nästa arbetsgruppsmöte kommer de tre beredningsgrupperna att lägga fram sina resultat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar