måndag 12 september 2011

Samordna rehabiliteringen - viktig öppning för samverkan


Samordna rehabiliteringen handlar om att skapa samarbeten mellan olika aktörer kring arbetsinriktad rehabilitering. Den riktar sig inte direkt till brukarorganisationerna, trots att de betraktas som viktiga samarbetspartners. Om ideella aktörer och NSPH i synnerhet skriver man på ss. 44ff
Samverkan med brukar- och anhörigorganisationerPå lokal/regional nivå finns ett antal nätverk för brukar- och närståendeorganisationer som är eller kan bli viktiga samarbetspartner i arbetet med att utveckla en samordnad och arbetsinriktad rehabilitering. (s.48)
Individuell plan – samordning av insatser från socialtjänst och hälso- och sjukvård[---]Planen ska när det är möjligt upprättas tillsammans med den enskilde. Närstående ska ges möjlighet att delta, om det är lämpligt och den enskilde inte motsätter sig det. (s 49)

Vilka delar av vård och stödsystem har gruppen kontakt med?De flesta med nedstämdhet eller oro söker vård inom primärvården, blir bedömda men känns ofta inte igen som personer med psykisk sjukdom och får sällan diagnos. De som får behandling ordineras till största delen antidepressiv medicin, men med stora brister i behandlingsstöd och utvärdering. En mindre del får psykosocialt stöd och ännu färre effektiv psykologisk behandling. Det försäkringsmedicinska beslutsstödet anger att sjukskrivning ofta kan och bör undvikas vid såväl lindrig depression som vid olika ångesttillstånd. (Samordna rehabiliteringen. s. 25f)
Psykiatrisk vård - ett steg på vägen... cirka hälften av alla drygt 130 000 personer över 18 årsom hämtat ut ett recept på antidepressiva under första halvåret 2009 och sominte under det föregående halvåret hämtat ut något antidepressivt läkemedel, fortsätter med behandlingen. Följsamheten är lika bland kvinnor och män, 54 respektive 53 procent, och variationen mellan landstingen är också liten. Den låga följsamheten kan delvis vara ett tecken på att personer med lindrig depression i hög rad sätts in på antidepressiva trots att evidensen är lägre för dessa patienter. (Öppna jämförelser och utvärdering 2010. Psykiatrisk vård - ett steg på vägen, s. 99f)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar