måndag 12 september 2011

Brukarinflytande - ordets betydelse

Pia Johansson skrev rapporten Brukarinflytande i praktiken. Om planering, tydlighet, och maktutjämning. Återgivan erfarenheter från andra länder för inflytandeprojektet inom ramen för Nationell psykiatrisamordnings projekt om brukarinflytande. Dokumentet finns tyvärr inte tillgängligt på webben. Den adress som anges i den tryckta rapporten har övergetts och tagits i bruk av ett företag som sysslar med andra saker. Ett tråkigt exempel på kunskapserosion.  Men texterna har spritts ibland brukarorganisationerna och jag fick låna  några häften av Lena von Walden, eftersom jag skrivit om hur ordet "brukare" håller på att tas ur bruk i Socialstyrelsens kommunikationsmaterial på webben och e-post.
Här kommer i alla fall den definition av ordet "brukare" som användes i inflytandeprojektet 2006:
De centrala orden i denna rapport är "brukare" (eng. "user") och "brukarinflytande" (eng, "user involvement"). Vad de orden står för är inte självklart. "Brukare" används i Sverige som benämning på den roll medborgare har då de använder vissa samhällstjänster. De tjänsterna förekommer i form av vård och stöd och regleras vanligen i Socialtjänsstlagen, Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, Häslo- och sjukvårdslagen och i olika tvångslagar.
Med"inflytande" menas här "möjlighet att påverka". Både "möjlighet" och "påverka" är begrepp  som förtjänar av en vidare analys, vilket det inte finns utrymme för i denna rapport.
Här framgår det ganska klart att begreppet omfattar inte bara socialtjänstens brukare, utan hela den grupp som vi talar om som brukare/patienter/klienter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar