onsdag 12 januari 2011

En ny referansram tar form

RFHL har under hösten deltagit i flera olika samarbeten. Med brukarorganisationerna i brukarnätverket NSPH i Uppsala län och på riksnivå, med Regionsförbundets FoU i en grupp som undersöker modeller för brukarrevision, med psykiatrins divisioner genom medverkan i brukarråd, och med RIM-projektet bland annat genom att bidra till bildandet av ett brukarnätverk för beroendefrågor. Vi hoppas att detta arbete med vårdgivarna ska ge oss tillfälle att visa hur viktig och värdefull vår verksamhet är. Målsättningarna är att sprida våra erfarenheter, öka brukareinflytandet och att finna finansiering för att återuppta vår öppna råd- och stödverksamhet. Vi har börjat se allt tydligare hur föreningens verksamhet kuggar in i det lokala arbetet med att implementera Socialstyrelsens riktlinjer i den lokala vårdpraktiken. Socialstyrelsen pekar ut att “självhjälpsorganisationerna” kan spela en viktig roll i detta arbete. En annan sak som betonas är samverkan mellan kommun och landsting. Detta framgår bland annat i Socialstyrelsens: Implementerings- och utbildningsstöd - Nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård, s. 11:
"För personer med så kallad samsjuklighet, det vill säga missbruk och beroende och samtidig psykiatrisk och/eller somatisk sjukdom (s. 184),är behovet av en nära samverkan uppenbart. Vården för denna målgrupp beskrivs i riktlinjerna som ineffektiv i de former som tillämpas idag (s. 64). Vikten av ett formaliserat samarbete mellan kommuner och landsting understryks särskilt beträffande denna grupp (s. 65). "



1 kommentar:

  1. RFHL har beskrivit sin verksamhet för missbruksutredaren Gerhard Larsson. Det har gett utredningen betydelsefullt material. Genom Arbetsgruppen Hälsa och Läkemedel och RFHL-riks har vi också i dialoger med utredaren konstaterat att lågdosberoende/problematisk läkemedelsanvänding är en problematik som hamnar utanför den traditionella missbrukramen. De vidare diskussionerna kommer att gå in på hur vi ska arbeta för att finna en ägare till dessa problem.

    SvaraRadera