torsdag 16 juni 2011

Sjuka av medicinen - Temanummer av Oberoende

Specialnumret av tidningen Oberoende (PDF) är ett glädjebudskap för 100 tusentals berörda som upplevt att deras problem har tigits ihjäl i sjukvården och politiken. Äntligen en tidning om läkemedelberoende, biverkningar och råd vid nedtrappning.

Tidningen ger en historisk bakgrund, fakta om hur medicinernas biverkningar kan ta kontrollen över vanliga människors liv, men visar även vägar ut ur helvetet. Det finns de som kommit ur beroende och kunnat återhämta ett liv med plats för drömmar, arbete och fritid.

Attityder är en viktig fråga. Många känner sig orättvist behandlade som förbrytare eller skadedjur. Det finns ett förtryckande språk och dåliga vanor, som är spridda i vården och underblåses av osaklig information till läkare i till exempel läkarboken på FASS. Jag hoppas att det blir en riktigt bra debatt om dessa frågor under sommaren.

Målet är att nå ut med den sanning som brukare vittnar om när de tar kontakt med RFHLs olika lokalavdelningar. Det är beska piller för politikerna, sjukvården och industrin. Men, jag tror att det är glada nyheter för många människor som lidit i det tysta under lång tid att RFHL tar bladet från munnen och talar klarspråk.

Specialnumret är resultatet av arbetet i Arbetsgruppen för Hälsa och läkemedel (AHL) som samlar människor med lång erfarenhet av stödverksamhet från hela landet.

Hälsar Kurt

Läs detta nummer och mer i gamla nummer av Oberoende
till exempel nr 1 -09 (Lyrica - hårdlansering bivekningar, Stesolid - beroende och nedtrappning)
Informativt - Omskakande - Hoppfullt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar