Kollektivtrafiknämnden
Hälso och sjukvårdsstyrelsen
Utskott för demokrati, jämställdhet och integration
Patientnämnden
Landstingsstyrelsen
Förtroendevalda och bolag i Uppsala Kommun kan man hitta via länkar på den här sidan.
Förtroendemannaregistret Tierp Här hittar du namn och möjlighet att söka politiker i Tierps kommun.
Den 5-9 maj genomför Hjärnkoll en "valkampanj". Vi rider på att det är valår och arrangerar manifestationer och utfrågningar av politiker på offentliga platser runt om i landet.
Hur vill politikerna ta ansvar för att arbetet med att minska negativa attityder till psykisk ohälsa ska fortsätta?
Hjärnkoll är ett regeringsuppdrag och drivs av myndigheten Handisam och nätverket Nationell samverkan för psykisk hälsa (NSPH) 2009-2014. Motorn i kampanjen är 350 privatpersoner, ambassadörer, som når ut med sina erfarenheter på seminarier, utbildningar, i arbetslivet, vården och media. Läs mer på www.hjarnkoll.se
Varför prata om psykisk ohälsa?
I Sverige har tre av fyra erfarenhet av psykisk ohälsa – antingen egen eller som närstående.
Psykisk ohälsa är den främsta anledningen till sjukskrivning. Få vågar prata öppet om ämnet. Tystnaden påverkar och försvårar för alla. Många väntar med att söka hjälp och återhämtning blir svårare.
Brist på tidigt agerande och förebyggande arbete mot psykisk ohälsa kostar företagen 15 miljarder kronor årligen. (Källa: www.hjarnkoll.se/vinstrapport)
Personer med psykisk ohälsa har fått det sämre ekonomisk under de senaste åren. Endast tre av tio har inkomst från arbete. Bland de som har arbete är inkomsterna lägre. Otrygg ekonomi påverkar hälsan. Den kan hämma tillfrisknande och möjligheten till återhämtning. (Källa: Rapporten http://www.hjarnkoll.se/minuskontot )
Hjärnkoll har bidragit till förändring.
Allmänhetens attityder och beteenden gentemot personer med psykisk ohälsa har förbättrats betydligt mellan åren 2009-2013. Särskilt stor är förbättringen i kampanjlänen Västra Götaland, Uppsala och Västerbotten. Människor är mer positiva till att personer med psykisk sjukdom ska vara delaktiga i samhället och att psykiatriska verksamheter bör bedrivas i öppna vårdformer, men även betydligt mer positiva till att vara granne med, umgås med och arbeta med personer med psykisk ohälsa. (Källa: Hjärnkolls befolkningsundersökning 2013)
Kurt W Nyberg
073 073 46 52
073 073 46 52
Jag stödjer kampanjen för att alla ska ha samma rättigheter
och möjligheter oavsett psykiska olikheter. Stöd du också! www.hjarnkoll.se
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar